dimarts, 22 d’abril del 2008

"Shanty Town és com una gran família"


Shanty Town és una banda d’ska-jazz que s’ha forjat entre Horta i Gràcia. Tal com el seu nom indica, Shanty (humil) i Town (poble), es tracta d’un grup d’amics de barri de tota la vida. Amb una trajectòria de gairebé una dècada de concerts a les espatlles i dos treballs enregistrats amb un so realment envejable, la banda ha sabut subsistir mitjançant la fórmula de saber-s’ho passar bé damunt l’escenari a base de ritmes jamaicans i convertir-se en una gran família. El seu públic sempre ha respost amb el mateix bon rotllo.


Com neix la banda?

Al 1999 ens ofereixen fer un concert d’institut, i podríem dir que això és l’embrió de tot plegat. Inicialment ens deiem Smoke’Less i érem un grup que rondàvem els 15 anys. Vam començar a fer assajos i concerts fins que el grup es va convertir en una activitat extraescolar més per tots. La majoria ens coneixem des del parvulari i som amics de sempre, i, tot i que al llarg dels anys hi han hagut moltes remodelacions, la amistat i el bon rotllo sempre ha unit els components de la banda.


I amb el pas com a Shanty Town el projecte es torna més seriós?

Si, Smoke’Less va marcar la etapa més adolescent. Ens vam adonar que el nom gairebé l’havia triat la professora de música i que no ens feia gaire el pes. Va coincidir que començàvem a escoltar més música jamaicana i ska jazz, i vam decidir agafar el nom Shanty Town de la cançó del cantant Desmond Dekker. A partir d’aquí la banda comença encarrilar-se fins a l’estil d’avui.


Després de 9 anys a les espatlles a quin estil ha arribat Shanty Town?

Tenim referents com New York Ska-Jazz Ensemble o Hepcat, però ens queden bastant lluny ja que el nostre so és bastant peculiar. Partim de l’ska com a punt de trobada però sense tancar-nos en altres estils: els arranjaments són pròxims al jazz, les lletres tenen un caire més pop, i també podem incloure pinzellades Funky o Rocksteady dins els nostres temes.


Així doncs, no us etiquetaríeu dins de cap escena?

Si hem d’englobar-nos dins una etiqueta ens posem dins de l’ska-jazz, ja que no toquem ska clàssic. Però simplement som una banda que fa temes que ens agraden, sense buscar cap estil concret. Això també comporta problemes a l’hora de trobar concerts ja que sempre hem navegat entre dues aigües i no hem acabat d’arrencar a l’hora de fer concerts per fora de Catalunya.


Per on són la major part dels vostres concerts?

La majoria s’han concentrat per la província de Barcelona i una mica per la resta de Catalunya. Som una banda que acostuma a tocar per concerts de barri i a transmetre molta festa. El 2003 i el 2004 vam tocar consecutivament a la Plaça del Diamant, per la Festa Major de Gràcia, i van ser uns dels nostres millors concerts, i que, per cert, ens encantaria repetir. En aquest sentit considerem que Gràcia ens ha donat bastantes facilitats per fer-nos conèixer, ja que hi ha molt més moviment associatiu que no pas a Horta.


Quin és el secret per mantenir una banda tan nombrosa en vida durant tants anys?

Després d’haver gravat el primer disc “One more last chance”, del qual estem molt satisfets, haviem de fer una gira per Alemanya que finalment es va anular. Semblava que el grup havia de fer un gran pas endavant, però finalment no va anar com esperàvem. Amb el temps, hem après a prendren’s Shanty Town com una gran família, el què ens fa tirar endavant és que som un grup d’amics que es reuneix i toca per passar-s’ho bé, per amor a l’art. La fita en la qual arribem sempre serà benvinguda i fruit de la nostra filosofia de bon rotllo que impera a la banda.


www.myspace.com/shantytown

Shanty Town toquen el pròxim 26 d’abril a la Sala Resistència (Hospitalet del Llobregat)