dimecres, 9 d’abril del 2008

El suplement Cultura de l' Avui, el pa cultural de cada dijous


De tots els suplements culturals haguts i per haver, un dels que més s’adapta al meu gust és el Cultura, el dossier sobre l’actualitat cultural que ofereix l’Avui cada dijous. Amb el subtítol de “Suplement setmanal de llibres i art” ja deixa entreveure que un dels seus punts forts és la senzillesa, la humilitat, i la proximitat envers els seus lectors.

Així com, per exemple, el suplement Culturas que ofereix cada dimecres La Vanguardia, ofereix un caràcter contundentment alternatiu, i va destinat a gent de cert nivell cultural i intel·lectual, penso que amb el Cultura de l’Avui aquest fet és molt més moderat.

Això es veu reflectit en seccions de caràcter popular com per exemple l”Entre Cometes”, on s’exposen declaracions destacades i de cert grau sensacionalista que han realitzat personalitats destacades del món cultural durant la darrera setmana. Es tracta doncs d’una secció fàcilment digestiva.

Val a dir que un dels trets que més destaquen del suplement és la continuïtat ideològica d’aquest amb el diari Avui. El catalanisme es veu projectat en cada una de les seves pàgines i, per això, donen prioritat per damunt de tot a les qüestions culturals forjades a Catalunya. Per posar un exemple, en un article, es lamenten de que per Sant Jordi aparegui el nou llibre de Carlos Ruiz Zafón solament en castellà, ja que ben segur que arrasarà, i es convertirà en un èxit de vendes, i això, farà baixar el nombre de vendes de llibres en català. Aquesta posició és el pa de cada pàgina, i segurament és un dels factors que forgen la seva proximitat.

El Cultura, doncs, des de la meva òptica personal és un suplement ben recomanable.